Tine Bryld Prisen 2019 går til Ventilen Danmark

Tine Bryld Prisen 2019 blev uddelt tirsdag d. 22. oktober på Lille Vega. Formand Gunvor Wibroe afslørede årets prismodtager i en live radioudsendelse på P3, hvor Karl William og Marie Key optrådte på scenen. Aftenens vært, Line Kirsten Nikolajsen, interviewede både Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og Ventilen Danmarks formand, Michala Nielsen, og ikke mindst Kasper, som fortalte om sine egne oplevelser med ensomhed.

Tine Bryld Prisen består af op til 500.000 kr. og en statuette designet af Leif Sylvester. Prisen uddeles i samarbejde med TrygFonden og Plan-B og er siden 2013 blevet givet til et projekt eller en forening, som gør en særlig indsats for socialt udsatte mennesker i Danmark. Dette års prismodtager er Ventilen Danmark, som er en frivillig organisation, der arbejder for at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge i hele Danmark. Organisationen sørger derudover for at skabe viden og debat om ensomhed blandt unge, så alle fra familie og venner til politikere får indsigt i både problematikker og mulige tiltag.

“I Tine Brylds ånd”
Prisens formand Gunvor Wibroe begrundede i sin tale, hvorfor Ventilen Danmark er årets prismodtager:

Kære Ventilen. I gør en forskel. I smadrer tabuer, løfter mennesker og insisterer på, at alle har ret til et liv uden ensomhed.

Tine Bryld var selv med til at hjælpe unge mennesker, der kæmper med ensomhed, og Ventilens arbejde er derfor helt i Tines ånd, fortalte formanden:

Som vært på Tværs hjalp Tine Bryld mange ensomme og fortvivlede unge. Ensomhed var et udbredt problem dengang, og er det desværre stadig.

Tine Bryld har ovenikøbet flere gange henvist unge lyttere til Ventilen, som i år fejrer 20 års fødselsdag. Ventilens formand, Michala Nielsen, har været frivillig i halvdelen af den tid, og sagde i sin takketale:

Jeg har været frivillig i Ventilen i 10 år. I den tid har jeg ikke på noget tidspunkt været i tvivl om at vi gør en forskel. Og nu viser I med denne pris, at det kan I også se – og at det vil I anerkende. Tusind tak. Denne pris vil give os større mulighed for at gøre mere af det vi gør i forvejen, nemlig at gøre ungdommen mindre ensom.

Et trygt fællesskab
Ventilen Danmark har lige nu 23 lokale tilbud fordelt i hele landet. Der er både mødesteder og KOMsammen-tilbud, hvor unge mennesker kan blive del af et trygt fællesskab med andre unge, som også har det svært.

I mødestederne handler det om at skabe og dele oplevelser med andre unge, og det sker altid i selskab med Ventilens frivillige, som sørger for gode rammer og sjove aktiviteter. KOMsammen står for “Kost og Motion Sammen” og har fokus på at skabe fællesskaber om en sundere livsstil med bevægelse og god, sund mad.

Ventilens frivillige er altid med for at sikre et trygt fællesskab, hvor der er plads til både grin og alvor:

Det betyder at du kan koncentrere dig om at være sammen med de andre. Vi laver næsten altid aktiviteter som at lave mad, bevæge os, spille spil – det giver noget at tale om noget at grine af. Sammen. Men der er også altid plads til  en snak om de lidt sværere ting, hvis du har brug for det. 

Du kan finde et tilbud tættest på dig her.

En aften med tårer, grin og god musik
Prisuddelingen blev afholdt i flotte rammer på Lille Vega, hvor værten Line Kirsten Nikolajsen med sikker hånd førte salens publikum og radiolytterne gennem en underholdende aften, hvor der både blev grinet og fældet et par tårer. Det var især gamle optagelser med Tine Bryld, som fik publikum til at grine med, når hun med sin karakteristiske hårde, men kærlige ord gav de unge svar på de problemer, de ringede ind med.

Der var også nogle smil, da Kasper fortalte sin egen historie om ensomhed, men hos flere af gæsterne kunne man også ane lidt våde øjne, da han ærligt og åbent delte de følelser, som er så svære at håndtere, når man som ung føler sig helt alene.

Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil fortalte om udfordringerne med ensomhed, og også her var engagementet tydeligt. Ensomhed er en problematik, som alle kender til, og det gjaldt også for aftenens performere Karl William og Marie Key, som gennem musik og interviews formidlede deres egne tanker om ensomheden som uønsket følgesvend.

Før radioudsendelsen havde Tine Bryld Prisen inviteret journalisten Gitte Løkkegaard til at tale om Tine Bryld. Som forfatter af bogen “Et lettere kaotisk ridt” har Gitte Løkkegaard et unikt kendskab til Tine Bryld, som hun delte ud af til glæde for hele salen. Prisuddelingen var ikke den eneste anledning til denne særlige optræden: Tine Bryld ville være fyldt 80 år til december, og det var derfor på sin plads at markere hendes betydning og sociale arv.

Efter prisuddelingen havde gæsterne en livlig snak med prismodtageren og hinanden, og der blev tweetet og postet hele aftenen. Du kan se udvalgte billeder fra aftenen her på siden.

Tine Bryld Prisen takker alle for en smuk, spændende, underholdende og fantastisk aften! En særlig tak til vores samarbejdspartnere, TrygFonden og Plan-B, som gør Prisen mulig.

 

Fotorettigheder: Bjarke MacCarthy

Prismodtagertale 2019 ved Gunvor Wibroe, formand for Tine Bryld Prisen:

Det er en ære at stå her og uddele Danmarks store socialpris, Tine Bryld Prisen til en forening, der i Tine Brylds ånd gør en ekstraordinær indsats for socialt udsatte mennesker. Som vært på Tværs hjalp Tine Bryld mange ensomme og fortvivlede unge. Ensomhed var et udbredt problem dengang, og er det desværre stadig. Tine Bryld Prisen 2019 går derfor til en forening, som hjælper ensomme unge – nemlig “Ventilen Danmark”.

Ensomhed kan ramme alle. Over 10 procent af alle unge mellem 16 og 29 år føler sig meget ensomme. Ventilen har i 20 år knoklet for at hjælpe ensomme unge. Et vigtigt arbejde for ensomme unge oplever angst, får hoved- og mavepine og har forhøjet stressniveau og blodtryk. Ensomhed gør det vanskeligt at koncentrere sig og dermed sværere at tage en uddannelse eller passe et job.

I den norske serie SKAM siger de: “Mennesker har brug for mennesker”. Det er et fint billede på Ventilens arbejde. I møder ensomme unge mennesker i øjenhøjde og uden fordomme. Ventilens tilbud “Mødestederne” og “KomSammen” er en tryg ramme, hvor unge møder andre unge. Får nogen at tale med. Nogen at grine sammen med. Hvor dårlige følelser erstattes med sjove oplevelser og rare følelser. Hvor man kan være sig selv. Men aldrig er alene. Ikke alle helte bærer kapper. Men Ventilens unge frivillige ER helte, som i en Instagram- og perfektheds-kultur tager kampen op mod et af tidens store tabuer, ensomhed. I ved, at den bedste medicin mod ensomhed er åbenhed, ærlighed og stærke fællesskaber.

Ventilen blev udvalgt blandt 109 indstillede kandidater, der alle knokler for udsatte mennesker. Tak for indsatsen, I viser Danmarks store hjerte. Jeg vil også gerne benytte lejligheden til at takke Tine Bryld Prisens partnere, TrygFonden og Plan-B for et godt og tillidsfuldt samarbejde om Prisen.

Kære Ventilen. I gør en forskel. I smadrer tabuer, løfter mennesker og insisterer på, at alle har ret til et liv uden ensomhed. Med prisen følger der op til 500.000 kr til jeres arbejde for ensomme unge samt en statuette af Tine Brylds gode ven, Leif Sylvester.

Til jer som kæmper med ensomhed: I skal vide, at I er modigere end I tror, og stærkere end I ser ud til. Og Ventilen er der for jer!

Stort tillykke med Tine Bryld Prisen 2019.