Foreningen SAVN, der støtter pårørende til indsatte, modtager Tine Bryld Prisen, Danmarks store sociale pris. Med prisen følger 500.000 kr. til foreningen, der siden grundlæggelsen i 2005 har hjulpet over 3.000 familier.

Vanen tro dannede Vega tirsdag aften rammen, da Tine Bryld Prisen blev uddelt for tiende gang. I år gik prisen til foreningen SAVN, som er Danmarks eneste ikke-statslige organisation for pårørende til indsatte. Tine Bryld Prisen uddeles i samarbejde med TrygFonden, Plan-B og DR, og ledsages af op til 500.000 kr. samt en særlig statue, som kunstner og Tine Brylds ven Leif Sylvester har skabt.

SAVN er den eneste ikke-statslige aktør, der til dagligt arbejder med familier til fængslede. Siden grundlæggelsen i 2005 har foreningen støttet over 3.000 familier i Danmark gennem foreningens tilbud. SAVN blev startet af en pårørende og en indsat. Familien manglede dengang et fristed, hvor de kunne tale om fængsels-situationen, og hvor de kunne få råd og støtte i forhold til deres fælles barn.

I dag drives SAVN af erfarne rådgivere, der er eksperter i at hjælpe børn og pårørende til indsatte. SAVNs medarbejdere kender til de dilemmaer og udfordringer mange familier står overfor, når et familiemedlem frihedsberøves, og foreningen kender fængselssystemet og dets regler.

Hvert år oplever 4.000 børn under 18 år at far eller mor er i fængsel

SAVNs daglige arbejde består blandt andet i at vejlede og støtte pårørende. De tilbyder blandt andet mail- og telefonrådgivning, weekendophold og gruppesamtaler. Derudover hjælper SAVN via et landsdækkende projekt indsatte i hele landet med håndtering af kontakten til deres børn. For SAVN er omdrejningspunktet børnene og hvad der kan gøres for at hjælpe dem med at afhjælpe det tabu, der er forbundet med at være barn af en indsat.

Og der er i den grad brug for en forening som SAVN. Mellem 5-6 pct. af en børneårgang oplever nemlig, at enten deres far eller mor kommer i fængsel, inden barnet fylder 18 år. Ser man på tværs af årgangene er der hvert år cirka 4.000 børn under 18 år, hvis far eller mor sidder i fængsel i løbet af året. Denne gruppe er betragteligt mere udsatte end danske børn generelt. For fængslingen af en forælder er i høj grad med til at påvirke børnenes hverdag, og børn har brug for støtte og vejledning til, hvordan de skal navigere i skolen og blandt andre børn. Mange af børnene føler nemlig, at det er skamfuldt og stigmatiserende, hvorfor de trækker sig ind i sig selv.

”Vi er enormt glade for at kunne give dette års Tine Bryld pris til en forening, som er med til at hjælpe og fortælle børn, at de er gode nok. Også selvom deres mor og far har gjort noget forkert. Der er brug for en forening som SAVN, som skaber opmærksomhed og yder en kæmpe indsats for at skabe fællesskaber for børn og unge, som lever i en tabuiseret tilværelse, der ofte er forbundet med skam og stigmatisering, ” siger Gunvor Wibroe, formand for Foreningen for uddeling af Tine Bryld Prisen.

Eftersom SAVN er en pårørendeforening, er foreningen hverken en del af Kriminalforsorgen eller de sociale myndigheder, men understøtter fagpersoner i arbejdet med målgruppen. Hos SAVN er man beæret og taknemmelige over at have modtaget Tine Bryld Prisen. I tråd med Tine Brylds arbejde føler man i SAVN også, at det er vigtigt at have et godt samarbejde med myndighederne.

I SAVN ser vi det som vores opgave at være en stemme for denne udsatte gruppe. Vi forsøger så godt vi kan at videreformidle de pårørendes fortvivlelse, oplevelser og udfordringer i forbindelse med alt fra anholdelsen, fængslingen og livet herefter. Tines arbejde er en ledestjerne for SAVN og jeg vil gerne endnu engang takke for den kæmpe anerkendelse, det er at modtage Tine Bryld Prisen og for den opmærksomhed I giver til alle dem, der netop savne at blive anerkendt som en udsat pårørendegruppe og som får alt for lidt opmærksomhed,” fortalte Dorthe Lysgaard, forkvinde for Foreningen SAVN blandt andet i sin takketale.

Vært på aftenen i Vega var radiovært Kathrine Abrahamsen. Sangerinden Pil leverede den musikalske underholdning sammen med et særligt personligt indslag fra Fangekoret.