Overrækkelse af Tine Bryld Prisen 2016: Christoffer Elbrønd (Trygfonden), Shamso Xasen, Ayan Muumin (begge SAHAN) og Helle Degn (Formand Tine Bryld Prisen).

 

Tine Bryld Prisen 2016 går til den somaliske kvindeforening SAHAN i Vollsmose

Tine Bryld Prisen 2016 er netop blevet uddelt i DR-byen. Modtageren af prisen og præmien på 50.000 kr. gik i år til den somaliske kvindeforening SAHAN i Vollsmose, der gennem et tæt samarbejde med institutioner og forældre forebygger kriminalitet og radikalisering blandt unge. Foruden de 50.000 kr. vil SAHAN endvidere få mulighed for støtte til deres arbejde på 500.000 kr.

Siden 2013 har Tine Bryld Prisen hyldet ildsjæle, der udviser et stort, frivilligt engagement og støtter og hjælper socialt udsatte og marginaliserede mennesker i vores samfund. Tine Bryld Prisen er opkaldt efter hele Danmarks socialrådgiver, Tine Bryld, der gennem sin mangeårige karriere var de unges stemme og med radioprogrammet Tværs måtte lægge øre til ethvert problem – stort som småt.
Tine Bryld Prisen er derfor videreførelsen af alt det, som Tine Bryld repræsenterede og lever på bedste vis i hendes ånd. Prisen er indstiftet af Plan B og Trygfonden.

SAHAN forebygger kriminalitet og radikalisering

I år er modtageren SAHAN, en frivillig, somalisk kvindeforening bestående af cirka 120 mødre, der har base i Vollsmose på Fyn. SAHAN modtager den flotte pris for deres store arbejde i at forebygge kriminalitet og radikalisering blandt unge i Vollsmose.

Sammen med institutioner og forældre har SAHAN siden 2013 holdt øje med unge, der er ved at bevæge sig ud i en kriminel løbebane og hjælper dem gennem samtaler, råd og omsorg til at komme tilbage på sporet. Det drejer sig især om unge drenge, der er skoletrætte, og som ser bandemiljøet som et tillokkende alternativ.

Men det er ikke kun de unge, SAHAN hjælper. De tilbyder også forældre, der har problemer med deres unge, råd og omsorg. Det kan eksempelvis være muslimske forældre, der har problemer med, at deres unge piger begynder at interesse sig for radikal islamisme. Her hjælper og vejleder SAHAN forældrene om, hvordan de skal håndtere deres børn.

Ordet ’Sahan’ betyder ’fremad sammen’, og netop det er målet for SAHAN: de vil hjælpe unge med at komme videre gennem uddannelse og oplysning. Foreningens kontaktperson Ayan Mumin udtaler i forbindelse med modtagelsen af prisen:

”Det er utroligt stort for SAHAN at modtage denne pris. Prisen betyder først og fremmest anerkendelse for vores arbejde, og indsats med at arbejde med familier og unge i Vollsmose og omegn. Derudover betyder prisen også, at SAHANs arbejde får mere synlighed og der er brug for en stadig større dialog og synlighed omkring det arbejde vi laver. Vi ønsker virkelig at nedbryde barrierer og fordomme omkring hinanden; både det somaliske miljø, de etniske danskere og de danske myndigheder, såsom kommune og politi.

SAHAN er stadig en ung forening i vækst, og vi vil så gerne gøre en forskel for vores unge – de skal klare sig bedre, få en bedre uddannelse og en bedre fremtid. Det kan vi kun nå ved at samarbejde på tværs – og Tine Bryld-Prisen ser vi som et kæmpe skulderklap. Vi vil fortsætte vores arbejde og denne pris gør nogle ting muligt for os, som vi ikke havde troet på var muligt lige nu. Så derfor er vi meget taknemmelige”.

Forbilledligt projekt

Efter kun at have været i gang i to år modtog SAHAN i 2015 SSP Odense Prisen for deres forebyggende arbejde med unge og for at styrke dialogen mellem det somaliske miljø i Vollsmose og myndighederne i Odense.

Men SAHAN har ikke kun høstet anerkendelse i Danmark, for også i udlandet har SAHAN-mødrene gjort sig bemærket i deres alternative og unikke tilgang til unge, radikaliserede muslimer.

I maj i år lavede den amerikanske radiostation NPR radioudsendelsen ”To Stop Kids From Radicalizing, Moms In Denmark Call Other Moms”, som handler om SAHAN-mødrene, og hvordan de på fredelig vis bidrager til at fremme integrationen og forebygge terror og radikalisering. Flere millioner amerikanere lyttede med, da radioudsendelsen blev sendt, og SAHAN har formået efter kun to år at skabe opsigt langt udover Danmarks grænser.

Der findes kun få lignende initiativer internationalt. I Birmingham og Manchester ses lignende mødre grupper, der, ligesom SAHAN, går utraditionel til værks i kampen mod terror og radikalisering.

SAHAN tager hånd om problemerne

Formanden for foreningen Tine Bryld Prisen og fhv. minister Helle Degn fortæller, hvorfor SAHAN modtager årets pris:

”De seje kvinder, som står hos os her – og sidder i salen her i dag – har kaldt på andre seje kvinder og mødre i Vollsmose. Mødrenes frygt er radikalisering, kriminalitet og arbejdsløshed for deres mænd og børn. I Odense har man her fundet de måske mest jordnære aktører, man vil kunne finde imod disse fænomener – de somaliske mødre i Vollsmose!”

Helle Degn understreger, at SAHAN’s arbejde er i tråd med Tine Brylds ønske om at hjælpe socialt udsatte.

”Tine Bryld ville ændre det sociale landskab med sin indsats – og vel at mærke ikke til den amerikanske privatiserede frivillige almisse model – men således, at vi selv er med til at klare og tage hånd om de problemer, tilværelsen byder på. Med SAHAN sætter vi beboerkræfterne i spil – og det ville Tine Bryld have elsket – og dette begrunder, hvorfor det netop er foreningen SAHAN og deres seje mødre, der dette år modtager Tine Bryld Prisen 2016.”

Begrundelse ved formand Helle Degn