Foran både Helle Thorning-Schmidt og Hendes Majestæt Dronning Margrethe er danskernes stemmer faldet på Tine Bryld som den mest betydningsfulde kvinde gennem de sidste 100 år. Afstemningen er søsat af DR.dk i anledning af 100 året for danske kvinders stemmeret.

I dag modtog Lea Bryld og Iben Bryld Gaardmand på vegne af deres mor Tine Bryld prisen som den mest betydningsfulde danske kvinde gennem de sidste 100 år. I anledning af 100 året for danske kvinders stemmeret, har danskerne kåret den mest betydningsfulde kvinde, og her vandt Tine Bryld foran både Helle Thorning-Schmidt og Hendes Majestæt Dronning Margrethe.

”Tine Bryld var de unges stemme gennem en hel menneskealder, hvor hun forstod at rumme ethvert problem, stort som småt. Hun havde et samfundsengagement ud over det sædvanlige, og hun har banet vejen for adskillige vigtige debatter om både de udsatte, fri abort, Christiania og meget mere. Jeg kunne ikke være mere enig i danskernes valg: En kvinde, der gennem sit arbejde og sin person, har haft en fuldstændig enestående indflydelse på både enkeltpersoner og på samfundet.”

Sådan fortæller Helle Degn, formand for foreningen Tine Bryld Prisen, om socialrådgiveren, samfundsdebattøren og forfatteren Tine Bryld. Hvert år uddeles Tine Bryld Prisen til en enkeltperson eller organisation, der har markeret sig med en særlig indsats for socialt udsatte og marginaliserede mennesker i Danmark – fuldstændig i Tine Brylds ånd.

”Tine Bryld lever videre gennem Tine Bryld Prisen, men også i høj grad gennem den massive indflydelse hun har haft på en hel generation af mennesker. Derfor skal der lyde et stort tillykke fra foreningen til både Tine Bryld selv, men også til alle de mennesker og organisationer der gennem årene er blevet inspireret og motiveret af hende,” fortsætter Helle Degn.

Tine Bryld Prisen uddeles d. 21. oktober 2015, og sidste frist for instillinger til prisen er d. 18. august. Her kan man gøre foreningen opmærksom på en person eller organisation, der for eksempel har rejst debatter, iværksat aktiviteter eller på anden vis arbejdet for at skabe bedre forhold i samfundet for socialt udsatte og marginaliserede personer i Danmark.

Se mere på DR.dk om afstemningen her

Og læs et interview med Lea og Iben her

Fakta: Tine Bryld

  • Født d. 18. december 1939
  • Særligt kendt for radioprogrammet Tværs, hvor hun rådgav unge om alt fra kærestesorger til mobning, familieforhold og seksualitet.
  • Har skrevet trilogien om Pigen Liv
  • Fra 1965-1968 var hun bestyrelsesmedlem for Dansk Kvindesamfunds ungekreds, der blandt andet arrangerede abortrejser til Polen.